SOFIAMILK - DIY // Geometric Wooden Tray Table

DIY // Geometric Wooden Tray Table


DIY, Interior //
För ett tag sedan påbörjade jag ett projekt som skulle visa sig ta lite längre tid än vad jag väntat mig. Därför blev det stående ett tag för att lämna tid åt annat, men när jag såg att temat för månadens Monthly Makers var trä, kanske mitt absoluta favoritmaterial, kände jag mig redo att färdigställa det. Det är jag glad för, för jag måste säga att jag det blev ett fint litet tillskott till mitt hem. Jag har nämligen gjort ett brickbord! 
 
Nåja, åtminstone gjort om ett brickbord. Själva grunden är IKEAs hopfällbara MARYD, och inspirationen till trämönster fick jag från det här trägolvet som är lagt utifrån samma princip. I annan skala, såklart. Jag har alltid gillat geometriska former, så det ihop med trä kändes som en fin kombination och fick därför bli det mönster jag gav min bricka.
 
Du behöver:
- brickbord eller bricka + pall
- plywoodskiva
- kvartstav
- cirkelsåg och gersåg (handsåg kan också funka)
- trälim
- ofärgat golvlack
- pensel
- sandpapper eller slipmaskin
 
Mönstret består av en mängd likadana trianglar som alla har samma mått och utgår från vinklarna ovan. För att få fram vilken storlek varje triangel skulle få för att mönstret skulle kännas proportionerligt utgick jag från storleken på min bricka, skissade upp hur många trianglar jag ville skulle rymmas och klippte sedan ut några papperstrianglar i verklig storlek för att kolla proportionerna. Oavsett vilken storlek du väljer är det viktigt att vinklarna är samma som ovan och att alla trianglar har identiska mått, annars kommer de inte passa med varandra.
 
Med hjälp av min snälla pappa sågade jag ut så många trianglar som behövdes till just min brickas mått. Materialet jag använde var en överbliven plywoodskiva, som vi först sågade ut avlånga bitar av med rätt djup med en cirkelsåg för att sedan såga dessa diagonalt med gersågen. Fördelen med en gersåg är att man kan ställa in rätt grader direkt, vilket såklart underlättar, men om du bara har en handsåg fungerar det också. Var bara beredd på att det kommer ta längre tid då det är helt avgörande att vinklarna blir rätt.
 
När alla bitar var utsågade provlade jag mönstret för att försäkra mig om att allt fick plats. Efter det mätte jag fram mitten för att veta varifrån jag skulle utgå, för att sedan rita upp startpunkter och börja limma fast trianglarna. Pilligt, men väldigt kul att se mönstret växa fram.
 
För att få en jämn och avtorkningsbar yta valde jag att lacka bordet, men vad jag inte var beredd på var hur många lager (och slipomgångar) som skulle krävas får att få det tillräckligt tjockt. Detta gjorde det antagligen till det mest tidskrävande momentet. Tiden varierar såklart beroende på lacktyp, men jag lackade det säkert tio gånger innan jag var nöjd med yta och tjocklek. Som tur är var torktiden överkomlig. 
 
För att få till fina avslut och minska risken att smulor och annat att trillar ner sågade jag till lister av kvartstav i samma träslag. Dessa lackade jag separat och fäste sedan med samma trälim som trianglarna. 
 
Klart! Om du bestämmer dig för att göra en liknande variant vill jag tipsa om att använda en så tunn plywood som möjligt, då mitt brickbord blev onödigt tungt p.g.a. tjockleken på den spillbit jag använde. I sommar lär det få flytta ut i växthuset för att lättare bära ut fika, då hade det underlättat om brickan vägde mindre. Så länge får det agera sängbricka inomhus, och till det funkar det ju utmärkt.

 
 
Om du är nyfiken på fler DIYs jag har gjort i trä kan du kika här:
1. GRYTUNDERLÄGG AV KLÄDNYPOR
2. TRÄMEMORY AV KNAPPFORMAR
3. LAPTOPSKYDD AV KONTAKTPLAST
4. GLASUNDERLÄGG AV VEDTRÄ
5. TRÄBESTICK MED DIP DYE
6. MÅLA RUTOR PÅ EN IKEAPALL
 
 
 
07:52 | | ⇣
DIY, IKEA, IKEA Hack, Maryd brickbord, bricka, brickbord, geometric wooden tray table, geometriskt, gör det själv, ikea hack diy, ikea hack table, inredning, interior, maryd, plywood, table, tray, tray table
Sandra //

Men lägg av så snyggt det blev! Wow, Sofia, är verkligen superimpad :D

Svar: Du är så himla peppande! Tack snälla!!
SOFIAMILK

Julia Müller-Sandvik //

OMG, vilket jobb, men väl värt mödan förstår jag med det snygga resultatet!!

Svar: Åh, vad glad jag blir! Tusen, tusen tack!
SOFIAMILK

Mikaela //

Wow vad fint! Vilket jobb med trianglarna, men det var ju verkligen värt mödan för gud så snyggt det blev. Vad smart att ha listen innanför också!

Svar: Detta gör mig på himla glad! TACK!
SOFIAMILK

Erica //

Vilket fint slutresultat! Gör sig nog minst lika bra i växthuset som inomhus :)

Svar: Tack! Ja, jag hoppas att det gör sig bra därute :)
SOFIAMILK

Anna María //

Men hallå! Så himla fint! Har sett golvet från Vintage Revivals och också velat använda tekniken till nåt. Så imponerad Sofia. Alla tummar upp!

Svar: TACK Anna María!! Visst är det ett fint mönster, blev såå glad när jag såg golvet där!
SOFIAMILK

Jessica //

Wow!! Så vackert!

Svar: Tack snälla du!!
SOFIAMILK

Annica //

Vad snyggt det blev! Nu blev jag superinspirerad att göra en egen bricka :)

Svar: Åh, vad glad jag blir! Om du gör något liknande får du mer än gärna visa mig :D
SOFIAMILK

Ronette //

Men wow, så fint! Det här var ett av mina favoritbidrag denna månaden :)

Svar: Wow, vad kul att höra! Tack!! Jag såg dina fina glasunderlägg, jag gjorde faktiskt likadana förra året. Så himla praktiska och en enkel detalj som gör stor skillnad :)
SOFIAMILK

Alicia //

Alltså Sofia, jag är helt mind blown. Detta är bland det vackraste och proffsigaste jag sett! Vilket helt otroligt bidrag - jag kan inte sluta stirra på hur välgjort det är! Så otroligt roligt att du fick inspo från trätemat att fullfölja idén för detta är alldeles makalöst.

Svar: Men hallå!! TACK Alicia! Monthly Makers är verkligen ett grymt initiativ och en jättefin inspirationskälla, så jag tackar och bockar tillbaka!
SOFIAMILK

Mary Sane //

Wow vad läckert!

Svar: Vad glad jag blir! Tack!
SOFIAMILK

Silje //

Mønsteret ble jo helt nydelig! Kjempefint prosjekt og et vakkert resultat ^^

Svar: Tack snälla Silje! Jättekul att höra :)
SOFIAMILK

Stina - Stinas tillvaro //

Så sjukt läckert. Du är så himla skicklig på att ge dina alster en proffsig finnish :D

Svar: Men åh, vad gullig du är! TACK Stina!
SOFIAMILK

Anonym //

Sååååå fint!!!

Svar: Tusen tack!!
SOFIAMILK

Upp ⇡