SOFIAMILK - Att odla potatis i hink

Att odla potatis i hink


DIY, Green //
Någon gång i våras satte jag ett gäng sättpotatisar av tidig sort, och häromdagen var det dags för första skörden. I år var faktiskt första gången jag provade att odla potatis, och det var faktiskt superenkelt! Såhär gick jag tillväga:
 
Jag började med att förgro potatisen inomhus, där de fick ligga ljust och torrt i en halv äggkartong tills de groddat sig. När det var dags för plantering lade jag ett lager jord i botten av varje hink, ca en decimeter, där jag sedan placerade potatisen med rötterna uppåt. Jag satte två potatisar/hink, men rekommenderat är nog egentligen att endast sätta en för att ge mer plats åt varje potatis.

Efter det täckte jag potatisen med ytterligare en decimeter jord och vattnade. Sedan fortsatte jag vattna då och då och väntade tills blasten började synas. Då kupade jag potatisen, vilket innebär att man tillsätter jord för att förhindra att rötter och potatisar hamnar för nära jordytan längre fram. Precis likadant gjorde jag allteftersom blasten växte, ända tills hinken blev helt fylld med jord. Mina hinkar har stått i växthus och har därför växt på i rasande fart, men det är absolut inte ett måste att potatis står i växthus för att växa. Det borde funka precis lika bra utomhus, kanon för balkongodlare.
 
Mina tips:
- Använd sättpotatis. Vanlig potatis från butik kan bära på bekämpningsmedel och smittor som försvårar potatisens växtlighet.
- Plantera i en hink med hål i botten för bra dränering.
- Använd ekologisk jord.
- Vattna ofta. Jorden bör aldrig stå helt torr.
 
Har du odlat potatis någon gång? Vad är dina bästa tips?
 
 
 
19:00 | | ⇣
att odla potatis i hink, billig mat, friland, färskpotatis, odla färskpotatis, odla potatis, odla potatis i hink, odla potatis i växthus, potatis, sättpotatis, växthus
Malin (svim) //

Åh vad roligt! Grattis till skörden ; ) Jag själv väntar ivrigt på att mina tomatplantor och fikonträd ska ploppa fram något =)

Svar: Tack tack! Åh, jag väntar också på tomater! Och chili, ärtor, bönor, morötter o.s.v. :)
SOFIAMILK

Filippa och Julia //

Tänk att det är så enkelt ändå! Och det ser ju riktigt snyggt ut med hinkarna, tror jag får testa detta nästa vår!

Svar: Det tycker jag absolut att du ska! Blir knappt enklare än såhär :)
SOFIAMILK

Anette //

Blasten från mina potatishinkar är jättehög så det är nog dags för mig att skörda lite också.. Jag planerar att ta dem till midsommar :)

Svar: Spännande! Ja, jag också. Jag har en del hinkar kvar som förhoppningsvis blir klara till på fredag :)
SOFIAMILK

Linda //

Åh, detta måste jag bara prova! :D

Svar: Det tycker jag! De blev jättegoda!!
SOFIAMILK

Upp ⇡