SOFIAMILK - Att ta skott från Haworthia

Att ta skott från Haworthia


DIY, Green //
När jag köper nya växter brukar jag hålla utkik efter de med många sidoskott snarare än de som ser allra finast ut, åtminstone när det gäller suckulenter. Anledningen till detta är att sidoskotten kan planteras över i egna krukor och på så vis bilda nya plantor. Denna Haworthia med sex sidoskott hade samma pris som en utan = fler plantor för samma pris.
När man vill få loss skott från en Haworthia kan det vara en bra idé att göra det i samband med omplantering, eftersom de ofta sitter tight inpå moderplantans rot. Det kan med andra ord bli svårt att bara plocka loss skotten när moderplantan sitter kvar i krukan.
 
Det kluriga med skotten är att det kan vara svårt att se vilka som har fått egna rötter och vilka som fortfarande är fästa vid moderplantan. Oavsett hur välutvecklade (eller ickeexisterande) rötterna är finns det fortfarande chans att få dem att växa. Har skottet ett eget rotsystem kan det planteras i jord nästan direkt, men om det har brutits loss från moderplantan måste snittet få "läka" i någon vecka innan den lilla stumpen sätts i jord, lite av samma princip som med förökning av suckulenter från blad. Även här är det bra att vänta ett par dagar med vattning så att plantan hinner vänja sig vid den nya jorden.
Efter ett par veckor ser mina skott ut såhär. Eftersom de inte sitter lika tight har både skotten och moderplantan kunnat bredda ut sig, däremot lär det dröja ett tag till innan alla har rötter stadiga nog att planteras om igen. Undertiden får de bo i små minikrukor. Minst lika fint i mina ögon!
 
 
Läs även:
 
 
12:44 | | ⇣
dividing haworthia, föröka suckulenter, haworthia, haworthia offsets, haworthia pups, how to propagate succulents, offsets, propagation, pups, succulent, succulent propagation, suckulent, ta skott från haworthia, ta skott från suckulenter
Daniella 🌙 //

Men vad roligt! Jag har aldrig ens tänkt på att man kan göra så med sidoskott. Våra brukar gå rätt i komposten för de har verkat döda när de ramlat av från moderplantan.

Svar: Visst är det smart! Alltid kul när man kan ta vara på något som man annars hade slängt :)
SOFIAMILK

Johanna //

fint!

Svar: Tack tack!
SOFIAMILK

Lina Fransson //

Hej!
Du som har sån koll på blommor! Jag har en Livsblad, vet ej om du vet vad det är för växt men det är en sån som många har hemma. Vi har alltid kallat den för mamma-barn för att det på varje blad kommer "blommor" som är som bebisar, sätter en dem i kruka så blir de nya plantor, assmidigt!
Men till min fråga, jag har en Livsblad som är jättestor nu, den har växt sjukt mycket men jag vet inte vart jag ska göra av den. Den har en lång tjock "stam" som växer som attan. Jag undrar om du vet om en kan kapa ner den stora stammen och typ sätta den i vatten för att få rötter på den och sen sätta den i ny kruka? Jag har försökt googla mig till information men hittar inget!
Skulle vara supertacksam om du visste något om detta :)

Svar: Hej Lina! Tack för din kommentar! Jag vet inte om jag har så överdrivet bra koll på växter egentligen, jag provar mig mest fram och gör precis som du - googlar! Jag har aldrig haft livsblad själv, men om den har stam skulle jag nog inte våga chansa att kapa av den på det sättet, Om det står mellan det och att den hamnar i sopen kan det såklart vara värt ett försök, däremot låter det mer rimligt att testa klippa ner den lite än att försöka få nya rötter, men jag är faktiskt osäker. Hoppas du hittar en lösning! :)
SOFIAMILK

Upp ⇡