SOFIAMILK - DIY // textile print on t-shirt

DIY // textile print on t-shirt


DIY //
Typografi, bokstäver och dess form är något som alltid har faschinerat mig. Jag tycker det är så jäkla häftigt hur ett teckensnitt kan sätta ton på ett helt innehåll, bara genom att vara en formgivning för bokstäver. När jag såg att temat hos Monthly Makers den här månaden var bokstäver och ord kändes det givet att jag skulle skapa något på månadens tema, för extra passande är det med tanke på jag nyss påbörjat en distandutbildning om just typografi och layout. Valet föll på ett projekt som jag har haft i bakhuvudet i flera månader, som äntligen fick en passande tid och anledning att bli av.
 
Att trycka på tyg behöver inte alls vara så svårt som det låter, dessutom är det ett grymt sätt att ge nytt liv till ett plagg, kuddfodral eller andra textilier som annars inte används. Denna gråa gympatischa som legat orörd i garderoben alltför länge fick därför bli offer för lite textilfärg, som med hjälp av en egengjord mall resluterade i ett texttryck. Ordet fick bli mitt favoritelevhem på Hogwarts, vilket väl i och för sig inte kräver någon direkt förklaring.
 
LÄS ÄVEN:
DIY // EYELASH PILLOWCASES
 
DU BEHÖVER:
- t-shirt
- utskrift av ditt motiv
- skalpell
- blyertspenna
- pensel
- linjal
- tejp
- textilfärg (+ strykjärn)
 
GÖR SÅHÄR:
- Skapa, storleksanpassa och skriv ut ditt motiv. Om du ska trycka en text är mitt tips att skriva ut den i flera olika storlekar för att sedan välja den som gör sig bäst rent proportionerligt mot ditt plagg. Tänk även på att raka bokstäver är betydligt enklare att arbeta med än rundare former.
 
- Skär ut dina bokstäver. Använd en skalpell och skär längsmed bokstävernas kanter, gärna mot en skärmatta om du har, men annars funkar baksidan på en tidning också bra som underlägg. Kom ihåg att skära små broar mellan de delar av bokstäverna som ska vara kvar, t.ex. innerdelen av "A", som annars skulle försvinna om du skar längsmed hela bokstaven.
 
- Täck insidan. Lägg exempelvis en tidning på insidan för att förhindra att färgen tränger igenom till plaggets baksida.
 
- Placera din mall. För att få texten så rak som möjligt är mitt tips att mäta fram textens mitt och linjera den med kragen, och sedan anpassa höjden därifrån. Mät även avståndet till ärmarnas och axlarnas sömmar och placera centrerat.
 
- Skissa fram konturerna. Fyll i bokstävernas konturer med en blyertspenna. Skulle du måla utanför är det ingen fara, blyerts brukar försvinna i tvätten.
 
- Fyll i bokstäverna med textilfärg. Nu kommer vi till den lite mer tidskrävande delen: att fylla i bokstäverna. Anledningen till att jag väljer att fylla i med pensel snarare än att använda mallen som schablon är att jag inte vill riskera att färgen tränger igenom pappret och på så sätt färgar tyget på fel ställe. 
 
- Fixera färgen. Just den textilfärg jag använder behöver fixeras med värme, vilket görs genom att stryka trycket i ungefär fem minuter med ett bakplåtspapper emellan.
 
Klart! Ett pilligt men enkelt sätt att ge lite mer personlighet åt en vanlig, grå tischa. Att göra om plagg är verkligen ett kanonbra sätt att få garderoben att kännas ny utan att spendera pengar och naturresurser på nya plagg. Try it!
 
 
 
08:30 | | ⇣
DIY, do it yourself, grey tshirt, harry potter, harry potter t-shirt, hogwarts, how to, monthly makers, paint, ravenclaw, scalpell, steg för steg, stencil, step by step, t-shirt print, textile, textile print, textilfärg, typografi, typography, återbruk
sandra //

Men shit så snyggt och rakt du fick till det. Är riktigt impad :)

Svar: Tusen tack, Sandra!
SOFIAMILK

Silje //

Stilreint og ordentleg kult! Magisk, om eg får bruke det ordet ;)

Svar: Haha, fin beskrivning! Tack!
SOFIAMILK

Erica //

Snyggt!

Svar: Tack tack!
SOFIAMILK

Lena //

Åh, älskar sånt där pyssel, särskilt på kuddfodral och kökshanddukar! :D

Svar: Åh, har faktiskt funderat på att knåpa ihop ett till kuddfodral! Jag gjorde ju ett set med ögonfransar för ett tag sedan:
http://sofiamilk.se/2016/april/diy-eyelash-pillowcases-2.html
SOFIAMILK

Anna María //

Så himla snyggt och rakt. Det ser maskintryckt ut. Tusen tummar upp! Och extra plus på fina bilder.

Svar: TACK, Anna María! Vad glad jag blir!
SOFIAMILK

Alicia //

Men jag dööööör! Älskar krocken mellan det stilrena, moderna, diskreta typsnittet och den kärleksfulla nördighet det gömmer inom sig. Så jäävla fint! <3

Svar: Haha ååååh! Vad gulligt av dig!!!
SOFIAMILK

Wilda //

Oj vilken supersnygg tutorial och så otroligt vackert foto! Och resultatet! Ser verkligen tryckt ut. Proffsigt!

Svar: Vad roligt att höra! Tusen, tusen tack!
SOFIAMILK

Jess //

Galet snyggt! Och pluspoäng för Harry Potter-referens såklart ;)

Svar: Haha, tack!!
SOFIAMILK

Mikaela //

Så jäkla snyggt!!! Älskar typsnittet, och är så imponerad över att du lyckades föra över texten så perfekt. Jag hade garanterat slint med penseln i alla fall en gång, haha.

Svar: Vad roligt att du gillar det! Ja, jag gillar verkligen teckensnittet jag också. Himla tjusigt med raka bokstäver, tycker jag. (och jag kan trösta dig med att det var vääääldigt nära att jag slant jag också, haha.)
SOFIAMILK

Borgmästaren //

Gud vilket stiligt och snyggt tryck!!! Gillar verkligen den. Grymt imponerad av din precision med färgen. Hade verkligen inte funkat för mig. Hade kladdat till det, om inte förr så vid W.

Svar: Så himla snällt sagt av dig, tack!! Haha, så lätt hänt att göra fel!
SOFIAMILK

Linnéa //

Alltså guud vad snyggt! Älskar verkligen den stilrena känslan och jag är super imponerad över att du i princip målat bokstäverna för hand!

Svar: Åh, tack tack tack! Ja, det var lite pilligt, men det fick det vara värt!
SOFIAMILK

Julia //

Så perfekta bokstäver! blev inspirerad att själv fixa tygtryck nu

Svar: Åh, tack! Kul att du gillar den, jag tycker absolut att du borde testa själv :)
SOFIAMILK

LillaRöd //

Såå fin! Måste provas!

Upp ⇡